Hlavní obsah

Američané začali vyšetřovat Credit Suisse kvůli daňovým únikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych/Londýn

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo vyšetřovat švýcarskou banku Credit Suisse. Existuje podezření, že ústav pomáhal bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, z čehož už bylo obviněno více bank, včetně největšího švýcarského správce majetku UBS. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Vyšetřování se týká služeb soukromého bankovnictví, které banka poskytla klientům z USA v rámci svého zahraničního poradenství. Ze stejného důvodu se v USA už dříve stala terčem vyšetřování i zmíněná banka UBS, která neměla tento typ služeb řádně zaregistrován.

V roce 2009 banka na poslední chvíli odvrátila obvinění, neboť se s americkými úřady dohodla, že jim dobrovolně zaplatí pokutu 780 miliónů dolarů (asi 13,4 miliardy Kč).

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje více švýcarských bank, například Julius Bär a Basler Kantonalbank. Snahou Američanů je zjistit, jaká přesně byla role bank a jejich spolupracovníků v daňových únicích klientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám