Hlavní obsah

Pozor na přílišné škrty, varoval šéf americké centrální banky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke varoval, že příliš razantní škrty ve vládních výdajích v krátkodobém horizontu by mohly ohrozit křehké oživení domácí ekonomiky. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Tom Mihalek, Reuters

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke

Článek

„V době, kdy se Kongres zaměřuje na načasování a podobu změn, by se mělo brát v úvahu, že oživení ekonomiky bude v blízké budoucnosti poměrně křehké a nadměrné škrty by mohly toto zotavení poškodit,“ uvedl Bernanke.

Kongres a Bílý dům uvízly v jednáních o snížení rozpočtového schodku na mrtvém bodě. Republikáni podmiňují svůj souhlas se zvýšením hranice pro veřejný dluh, která se v současnosti pohybuje na úrovni 14,3 biliónu dolarů, úspornými škrty ve výši 2,4 biliónu dolarů.

Podle ministerstva financí dojdou finanční prostředky na splácení závazků 2. srpna, pokud nebude dosaženo dohody na zvýšení dluhového stropu.

Bernanke pohrozil, že bankrot USA by byl zničující jak pro americkou, tak pro globální ekonomiku. „Byl by to katastrofální výsledek, který by vytvořil velmi vážný finanční šok,“ nestínil možnou situaci šéf Fedu.

Reklama

Výběr článků

Načítám