Hlavní obsah

Výrobci cigaret lákají kuřáky na barevný dým nebo látky proti tloustnutí

Brusel

Výrobci cigaret přišli s novým nápadem, jak přitáhnout ke kouření mladé. Sloužit jim k tomu prý mají nové "nástroje" – látky přidávané do tabáku, který pak díky nim vydává modrý dým nebo by měl pomáhat v boji s přibíráním váhy. Uvádějí to belgické noviny Le Soir a DH Les Sports.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společnost British American Tobacco, jinak výrobce značek Lucky Strike a Pall Mall, už kvůli tomu požádala belgické ministerstvo zdravotnictví o povolení, aby mohla do svých výrobků přidat mimo jiné E133, E418 a MCT.

Z nich E133 je potravinový doplněk, který obarví kouř na modro, a MCT zase látka pro snížení chuti k jídlu. E418 je pak látkou, která pomáhá kromě jiného snižovat štiplavost tabáku.

"Samy o sobě, a když se berou samostatně, nepředstavují (tyto látky) žádný (zdravotní) problém," řekl expert na tabák Pierre Nys. "Avšak jejich společný efekt v cigaretě je dělá pro zdraví mnohem horší," dodal.

Cílem jsou mladí kuřáci

Modrý kouř je jen módní věc, připouští expert. Avšak snížení štiplavosti kouře může vést k tomu, že se bude inhalovat intenzivněji a hlouběji. Posílení toho, že cigareta může sloužit jako prostředek ke snižování chuti k jídlu, prý vysílá špatný signál, že tabák může pomoci kuřákům hlídat jejich linii.

Ministerstvo se na žádosti zatím "moc netváří". Odborníci ze spotřebitelské organizace Crioc už se nechali slyšet, že povolení nedoporučují. Používání těchto doplňků by totiž podle nich zvýšilo prodej cigaret mezi mládeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám