Hlavní obsah

Novým německým plynovodem bude proudit surovina i do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo dokončilo výstavbu plynovodu Opal, kterým má v budoucnu proudit strategická surovina z Baltického moře i do Česka, až dobuduje návazný plynovod Gazela. Do provozu by měl být Opal uveden počátkem října.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přes 470 kilometrů dlouhé potrubí, vedoucí ze severoněmeckého Lubminu do saského Olbernhau u hranic s Českem, je napojeno na plynovod Nord Stream. Ten bude po dně Baltu přivádět do Německa plyn z ruských nalezišť mimo tradiční tranzitní trasy přes postsovětské republiky.

Po spuštění má Opalem ročně protékat přes 35 miliard kubických metrů suroviny, což odpovídá asi třetině německé spotřeby. Cena nového plynovodu se vyšplhala k jedné miliardě eur (asi 24,4 miliardy korun) a se stavbou se začalo v září 2009.

Po nedávném rozhodnutí německé vlády ukončit do roku 2022 provoz jaderných elektráren v zemi, které už schválil parlament a čeká jen na podpis prezidenta, nabylo pro Německo zajištěné zásobování plynem na významu. V budoucnu chce totiž spoléhat ve větší míře na energii z obnovitelných zdrojů a plynových elektráren.

Poplatky pro Česko

Už loni byl Opal na německo-české hranici napojen na budovaný plynovod Gazela. Jeho dokončení se chystá na příští rok, následně bude primárně přepravovat plyn přes české území do jižního Německa. Část suroviny ale bude zůstávat i v české síti, na kterou se napojí na čtyřech místech. Česko navíc získá příjmy z tranzitních poplatků.

Plynovodem Gazela by mělo protéct 30 až 33 miliard krychlových metrů plynu ročně. Realizace projektu v délce 166 kilometrů vyjde na téměř deset miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám