Hlavní obsah

Slovenští důchodci by mohli po Česku žádat miliardy

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Důchodcům ze Slovenska by do budoucna mohla Česká republika vyplácet dorovnávací příspěvek v celkové výši dosahující až desítek miliard korun ročně. Jde o důsledek rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle rozhodnutí může o příspěvek požádat každý občan EU, který pracoval v bývalém Československu a má nárok na československý důchod, ale zároveň dostává ve své zemi penzi nižší, než by dostával podle českých propočtů, uvedly ve středu Lidové noviny.

Češi, kteří pracovali před rozpadem federálního státu na Slovensku, dostávají nižší důchod a Česko jim ho kompenzuje. Po vstupu Česka do EU se proti této praxi postavil Nejvyšší správní soud s tím, že poskytovat příspěvky jen Čechům nelze, protože to diskriminuje ostatní občany EU.

Kolik z 953 000 slovenských důchodců by mohlo příspěvek dostat, není jasné. Údaje se totiž značně rozcházejí. Ministerstvo práce a sociálních věcí hovoří až o desítkách miliard ročně při zohlednění vývoje kurzu koruny k euru.

Žádnou paniku

Podle Pavla Kantoříka z úřadu ombudsmana však žádost mohou podat jen ti Slováci, kteří šli do důchodu po vstupu obou zemí do EU v květnu 2004. Jejich počet se odhaduje na desetitisíce lidí, připomínají LN.

„O případném dopadu rozsudku Soudního dvora na státní rozpočet lze pouze spekulovat do té doby, než o vyrovnávací příspěvek začnou žádat občané Slovenska s bydlištěm na Slovensku,“ uvedl europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL).

Podle Březiny se to v nějakém větším měřítku dít nebude. Důvod spočívá v tom, že se lidem ze Slovenska nevyplatí absolvovat zdlouhavé a nákladné správní řízení u České správy sociálního zabezpečení následované s vysokou pravděpodobností přezkumným řízením u českých soudů.

Reklama

Výběr článků

Načítám