Hlavní obsah

Řecko může směřovat k řízenému bankrotu, připustila eurozóna

Brusel
Aktualizováno

Podle nizozemského ministra financí Jana Keese de Jagera je po pondělním jednání eurozóny legitimní možností i řízený bankrot Řecka, a to navzdory odporu Evropské centrální banky (ECB). Šéf nizozemské pokladny to řekl novinářům před začátkem úterního zasedání ministrů financí všech 27 členských států EU.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Dostali jsme se ze začarovaného kruhu. Velmi složitého začarovaného kruhu, který tvořila protichůdná vyjádření. Na jedné straně o zapojení soukromého sektoru (do nového záchranného programu pro Řecko), a na straně druhé o nutnosti vyhnout se řízenému bankrotu," cituje agentura Reuters de Jagera.

Ministři financí eurozóny v noci na úterý přijali prohlášení, které opakovalo obecné fráze o nutnosti zachovat stabilitu zemí platících evropskou jednotnou měnou za každou cenu.

Šéfové státních pokladen sice připustili možnost prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů či zpětného odkupu dluhopisů prostřednictvím záchranného fondu eurozóny, ECB nicméně v prohlášení zdůraznila, že trvá na nutnosti odvrátit jakoukoliv možnost bankrotu.

Více možností řešení

"ECB evidentně v prohlášení hájí svoje pozice, ale 17 ministrů financí eurozóny to nevyloučilo (řízený bankrot), a tak máme více možností řešení," doplnil nizozemský ministr financí.

„Obavy z vlny krachů jsou nejspíše liché. Kdyby došlo na nejhorší, může ECB odhodit poslední zábrany a problémové dluhopisy jednoduše odkoupit v libovolném objemu. Problém by se tím sice přesunul jinam, ale o to koneckonců jde,“ nastínil situaci například ohledně problémů Itálie analytik Aleš Tůma ze společnosti Partners.

Řecko míří k bankrotu i podle mínění miliardáře George Sorose. Jak napsal v deníku The Financial Times, musí se rozhodně zabránit dalšímu šíření krize do zbytku eurozóny. Soros se již minulý měsíc vyjádřil v tom smyslu, že jedna země podle všeho opustí eurozónu. Nespecifikoval však, o jakou by se mělo jednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám