Hlavní obsah

Spotřebitelské ceny v Česku zpomalily růst, zlevnily potraviny nebo auta

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v červnu zpomalil na 1,8 procenta z květnových dvou procent. V porovnání s předchozím měsícem ceny klesly o 0,2 procenta, což ovlivnilo hlavně zlevnění potravin i nových automobilů. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Inflace v červnu po výrazném květnovém růstu opět poklesla. Ceny sice rostly, ale pomaleji než v květnu,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Například ceny zeleniny meziročně poklesly o 12,3 % po květnovém růstu o 6,2 %. Ceny plodové zeleniny se snížily o 36,5 %. Ceny brambor byly v červnu meziročně nižší o 15,6 %, zatímco v květnu byly o 53,9 % vyšší než loni.

Nižší než loni byly i ceny oděvů, poklesly ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost. Svůj podíl měla i nová auta, jejichž cena stále klesá.

„Na Octavii Tour za 264 tisíc korun dnes lidé vydělávají v průměru 11 měsíců, zatímco v roce 1996 stála Felicia 220 tisíc a průměrný Čech na ni pracoval téměř dvakrát tak dlouhou dobu,“ připomněl Kozub.

Oživující ekonomika ale zatím na ceny netlačí, ty ovlivňuje hlavně dražší dovoz ze zahraničí. „Důsledkem je zvýšení cen zemního plynu o více než desetinu (13,9 %), k němuž přistoupili hlavní dodavatelé (RWE o 9,5 %, E. ON o 7 %),“ dodal Kozub s tím, že to ale spotřebitelé výrazněji pocítí až s topnou sezónou.

Reklama

Výběr článků

Načítám