Hlavní obsah

Nezaměstnaných v Česku je nejméně za dva roky, volných míst přibylo

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Nezaměstnanost v Česku se v květnu dostala na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Její míra klesla proti květnu o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Lidí bez práce je 478 775. Na jedno pracovní místo tak čeká letos nejméně lidí, a sice 12,5. Volných pracovních míst je opět o něco více, konkrétně 38 416.

„Optikou posledních několika měsíců se jedná o slušný výsledek, ale nezapomeňme, že v červnu 2008, tedy před krizí, bylo téměř 152 tisíc volných pracovních míst a nezaměstnanost se pohybovala na pěti procentech, tedy nejníže za dlouhá léta,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Meziměsíční pokles byl nezaměstnanosti byl zaznamenán v 73 okresech. Největší poklesy zaznamenaly okresy Jeseník (o 7,6 %), Znojmo (o 5,2 %) a Jindřichův Hradec (o 4,5 %).

Nejméně nezaměstnaných v Praze

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 43 okresů, největší byla v okresech Most (15,9 %), Bruntál (14,4 %) a Jeseník (13,9 %). Naopak nejnižší mírou nezaměstnanosti se mohly "pochlubit" okresy Praha-východ (3,6 %), Praha-západ a hl. m. Praha (3,9 %) a Mladá Boleslav (4,6 %).

Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet minulý týden hovořil o tom, že vidí známky zpomalení růstu evropské ekonomiky ve druhém čtvrtletí oproti tomu prvnímu. To není dobrá zpráva ani pro tu českou.

Pokud zpomalí růst Evropa, bude to mít negativní dopad na domácí trh práce. „V dalších měsících bychom se mohli dostat více pod osmiprocentní hranici, ale v závěru roku čekáme návrat zpět nad tuto hladinu,“ domnívá se Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám