Hlavní obsah

Panika kolem E.coli způsobila českým zelinářům miliónové ztráty

Zelinářská unie Čech a Moravy spočítala, že čeští zemědělci kvůli panice kolem šíření nebezpečné bakterie E.coli (EHEC) přišli o 64 miliónů korun. Odškodnění však dostane jen malá část z nich. Podle unie museli čeští pěstitelé zaorat celkem 36 hektarů salátu a dva hektary okurek.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Petriho miska s bujícími koloniemi EHEC

Článek

Tuzemské pěstitele podle TV Nova poškodil zejména nezájem lidí o saláty. Odškodnění Evropská unie slibuje jen u pěti plodin, a to u rajčat, paprik, cuket, okurek a salátu. V případě českých zemědělců jsou to ale jen okurky a saláty. Ještě vyšší škody jsou u ostatních plodin, u nichž museli jít zelináři kvůli nezájmu s cenou dolů. Za to ale žádnou náhradu nedostanou, uvedla Nova.

Pondělí bylo přitom posledním dnem, kdy mohli čeští pěstitelé salátu a okurek žádat EU o krytí škod. "Do dnešního dne jsme zatím obdrželi deset oznámení, s tím, že ta celková částka za Českou republiku činí přibližně deset milionů korun," řekla televizi mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Kateřina Böhmová.

Výše odškodnění z peněz EU je nejasná

Jaké odškodnění jednotliví zemědělci dostanou, zatím není jasné. Brusel pro celou EU vyčlenil 210 miliónů eur (více než pět miliard Kč), které rozdělí na podzim. Rozhodnutí Evropské komise podle dřívějších informací předpokládá, že by odškodnění mělo jít do výše maximálně 50 procent obvyklé výrobní ceny v červnu. Ale konečné číslo bude potvrzeno 22. července poté, co země nahlásí objemy, kterých by se to mělo týkat.

Střevní epidemie šířená bakterií enterohemoragická E.coli (EHEC) si v Evropě vyžádala životy nejméně 49 lidí, skoro všichni zemřeli v Německu. Problém byl s tím, že dlouho nebylo jasné, co bylo zdrojem nákazy. Objevily se mimo jiné zprávy, že za tím mohly být třeba španělské okurky, což se ale nakonec neprokázalo. Tyto informace však znamenaly obrovský pokles zájmů o dotčené produkty, které pak museli zemědělci likvidovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám