Hlavní obsah

Americké ratingové agentury nám ničí Evropu, zlobí se Brusel

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Viviane Redingová, evropská komisařka pro spravedlnost, se připojila k sílící kritice dominantního postavení tří amerických ratingových agentur v souvislosti s trvající dluhovou krizi eurozóny, která přivedla Řecko, Irsko a Portugalsko na pokraj ekonomického kolapsu. Uvedly to agentury Reuters a DPA.

Článek

Redingová v rozhovoru pro německý deník Die Welt připomněla, že „Evropa se nemůže nechat zničit třemi americkými soukromými společnostmi“. Podle ní agentury Standard & Poor´s, Moody´s a Fitch plně kontrolují trh s ratingy. Možné východisko spatřuje Redingová ve větší transparentnosti a konkurenci při udělování hodnotících známek týkajících se úvěrové bonity firem i zemí.

V této souvislosti navrhla eurokomisařka dvě možná řešení: „Buď budou státy G20 postupovat společně a rozbijí kartel tří amerických ratingových agentur. Spojené státy by mohly ze tří agentur udělat šest. Nebo se vytvoří nezávislé evropské a asijské ratingové agentury.“

Redingová dodala, že není možné, aby takovýto „kartel“ rozhodoval o osudu ekonomik států a jejich občanů. S jejím názorem souhlasí například i německý prezident Christian Wulff. Podle něj jsou politici příliš závislí na soukromých subjektech v jejich přístupu k dluhové krizi a je třeba „znovu dobýt prvenství politiky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám