Hlavní obsah

V Japonsku nutili zaměstnance, aby posílali maily za obnovení jaderných elektráren

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V Japonsku vyplul na povrch skandál ohledně snahy o ovlivňování veřejného mínění v případě obnovení provozu jaderných elektráren. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Poškozený komplex jaderné elektrárny Fukušima

Článek

Japonská elektrárenská společnost Kyushu Electric Power nutila své zaměstnance, aby posílali ze svých soukromých e-mailových adres během televizní diskuse maily podporující obnovení činnosti japonských jaderných elektráren na jihu Japonska.

Celá akce měla navodit dojem, že veřejnost stojí na straně obnovení jádra. Po březnové havárii jaderné elektrárny Fukušima, způsobené masivní vlnou tsunami, je totiž situace v ostrovní zemi v souvislosti s obnovením provozu jaderných elektráren značně napjatá.

Katastrofa Fukušimy se stala nejhorší od výbuchu reaktoru v ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl v dubnu 1986. V současné době je v provozu jen 19 z celkových 54 jaderných reaktorů a sílí hlasy o jejich úplném odstavení. Odpor Japonců způsobuje, že místní samosprávy nechtějí vydat povolení na obnovení provozu jaderných elektráren, a to i přesto, že prošly údržbou a opravami.

Omluva, která nic moc neřeší

Šéf společnosti Toshio Manabe se za e-mailovou aféru v pátek veřejně omluvil. „Je mi velmi líto, že jsme se snažili ovlivnit televizní fórum, které mělo být nestranné. Lidem se omlouvám,“ citovala agentura Jiji zkroušeného Manabeho.

Sílí názory, že aféra je odrazem paniky, která zasáhla jadernou energetiku v Japonsku. „Roste podezření, že elektrárenské společnosti se budou snažit získat podporu pro obnovu jaderných elektráren a půjdou tak daleko, že budou chtít manipulovat s veřejností,“ nechal se slyšet Jeffrey Kingston, ředitel asijských studií na Temple University.

Japonská vláda tento týden oznámila, že plánuje zátěžové testy týkající se kontroly bezpečnosti všech 54 japonských reaktorů. Podle analytiků ostrovní zemi hrozí nedostatek energie, nárůst ceny za elektřinu a případné výpadky, především s nastávajícím létem. Před březnovou krizí ve Fukušimě se jaderné elektrárny v Japonsku podílely na výrobě elektřiny asi 30 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám