Hlavní obsah

Stavebnictví se v květnu propadlo o pět procent

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stavební výroba v Česku se za květen meziročně snížila o 4,9 procenta, počet dokončených bytů v porovnání s loňským květnem klesl o 18,8 procenta, naopak počet zahájených bytů stoupl o 6,4 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Článek

Letošní květen měl ve srovnání s loňským o jeden pracovní den více. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla stavební produkce v květnu meziročně dokonce o šest procent.

V květnu stoupl počet vydaných stavebních povolení meziročně o devět procent, stavební úřady jich vydaly 10 568. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,2 miliardy Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 klesla o 9,8 procenta.

Průměrná mzda ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci činila v květnu téměř 29 000 korun, což představuje nárůst o 6,7 procenta. Průměrný počet zaměstnanců však klesl o 4,1 procenta.

Krize se stavebnictví zatím bude držet

"Jedná se o statistický klam, když dochází k propouštění převážně málo kvalifikovaných lidí s malým platem. Průměrná mzda pak opticky roste," vysvětluje analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Podle Šichtařové není stále stavebnictví na cestě z krize. „Nezaměstnanost je stále na relativně vysoké úrovni a snižuje se velice pomalu. To vyvolává i větší strach lidí zadlužit se a vzít si hypotéku na koupi nového bytu, i když jsou aktuální hypoteční úrokové sazby na velice nízké úrovni,“ připomněla analytička.

Reklama

Výběr článků

Načítám