Hlavní obsah

Průmysl svým květnovým růstem vyrazil všem dech

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku za květen meziročně prudce zrychlila růst na 15,2 procenta po dubnovém zvýšení o 4,7 procenta. Překonal tak všechny odhady analytiků. Oznámil to Český statistický úřad.

Článek

„To je až šokující překvapení, očekávání trhu se pohybovala kolem osmi procent,“ uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. K vyššímu růstu pomohl podle něj i jeden pracovní den navíc oproti loňskému květnu, i tak by ale průmysl vzrostl meziročně o 12,6 %.

Posílení českého průmyslu pomohl i solidní výsledek průmyslové výroby v Německu, která překvapila květnovým růstem o  7,6 procenta a silným růstem květnových průmyslových objednávek.

„Zahraniční poptávka je pro český průmysl klíčová, na což ukazuje i vývoj nových zakázek. Zatímco tuzemské zakázky v květnu poklesly o 3,9 procenta, tak zahraniční vzrostly o 10,8 procenta,“ připomněl Šimek

K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, která vzrostla o 29,9 procenta, výroba strojů a zařízení růstem o 22,7 procenta a výroba elektrických zařízení s růstem o 25,7 procenta.

„Průmysl se tak v květnu překvapivě vrátil ke dvoucifernému růstu, ale v dalších měsících se takové číslo už nedá očekávat a průmysl se vrátí k jednocifernému tempu růstu,“ je přesvědčen Šimek s tím, že srovnávací základna se zvyšuje a již loni v květnu rostl průmysl o téměř 17 procent.

Více práce a větší platy

Zlepšení situace v průmyslovém sektoru se pozitivně promítá také do trhu práce, když průmysl vytváří nová pracovní místa. "Průměrný počet osob zaměstnaných v průmyslu se v květnu meziročně zvýšil o 3,7 procenta," říká analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Růst v sektoru se projevuje i vyššími platy. Podle Vejmělka se průměrná mzda v průmyslu zvýšila o šest procent na 26 570 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám