Hlavní obsah

Inspekce varuje před egyptskými semeny s bakterií EHEC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před konzumací semen egyptské pískavice, která nejspíš stojí za nákazou střevní bakterií EHEC. Evropská komise už nařídila stáhnout tato semena z unijního trhu. Podle mluvčího SZPI Michala Spáčila inspekce nebezpečná semena pískavice v Česku zatím nezjistila. Pískavice je druh koření pěstovaného hojně zejména ve Středomoří, kde roste i planě.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie E.coli (EHEC)

Článek

"Přestože dosud nejsou poznatky o tom, že by se nebezpečná semena vyskytovala na území ČR, upozorňuje SZPI české spotřebitele, aby nekonzumovali semena pískavice z Egypta, dovezená v letech 2009 až 2011, pokud je mají doma," uvedl Spáčil.

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin totiž nelze vyloučit, že nebezpečnou bakterií, které podlehlo v poslední době zhruba 50 lidí, bylo kontaminováno hned několik dodávek semen z let 2009 až 2011.

"V úředním věstníku EU bylo dnes zveřejněno rozhodnutí EK, které nařizuje preventivně stáhnout z trhu semena pískavice. Zakazuje rovněž dočasně jejich dovoz a též dovoz některých dalších semen z Egypta. Důvodem těchto opatření je podezření na možnou kontaminaci egyptské pískavice patogenním kmenem bakterie Escherichia Coli," podotkl Spáčil.

Evropská unie proto stahuje z trhu semena pískavice dovezená z Egypta v období 2009 až 2011. "Podle nynějších poznatků nebyla žádná z těchto šarží dodána na území ČR. SZPI přesto intenzivně pokračuje v šetření a dalším preventivním ověřování původu semen vybraných plodin vyskytujících se na trhu," dodal Spáčil.

Tisíce nakažených v Německu

Jen v Německu se zmutovanou formou bakterie EHEC od počátku května nakazilo podle aktuálních statistik 3999 lidí, z nichž 845 trpí závažnou komplikací, takzvaným hemolyticko-uremickým syndromem (HUS), při němž selhávají ledviny a vyskytuje se chudokrevnost. Dalších 122 případů infekce bylo zaznamenáno v dalších 16 zemích.

Jako první se v podezření ze šíření nákazy objevila pěstírna výhonků v severoněmeckém Bienenbüttelu. Časem se zjistilo, že semena pískavice z Egypta byla dodána i tam. Infekce vyvolávající krvácivý průjem se objevila i u několika pracovnic německé farmy.

Klíčky z podezřelých semen byly zjevně i součástí pohoštění pro rodičovskou schůzku mateřské školy v Begles poblíž Bordeaux v jihozápadní Francii. Z desítky účastníků nakažených EHEC jich pět mělo vážné onemocnění HUS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám