Hlavní obsah

Zahraniční obchod Česka rostl

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zahraniční obchod České republiky skončil v květnu přebytkem 14,4 miliardy korun, což představuje v porovnání s květnem 2010 zlepšení o 3,2 miliardy Kč. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Květnový výsledek obchodní bilance nijak nevybočil z výsledků, které dosáhla domácí ekonomika v prvních čtyřech měsících,“ připomněl analytik společnosti Citfin Tomáš Volf s tím, že trhy očekávaly pouze 10,8 miliardy korun.

Obrat zahraničního obchodu meziročně vzrostl o 17,8 procenta na 470,6 miliardy korun, což bylo o 61,2 miliardy Kč víc než v květnu 2008 před hospodářskou a finanční krizí, uvedl ČSÚ.

Vývoz vzrostl o 18,2 procenta a dovoz o 17,5 procenta. „V květnu tedy rostly rychleji exporty, což je dobrá zpráva pro domácí ekonomiku, která je právě na vývozu životně závislá,“ sdělil Volf.

Tahounem se stal tradičně obchod se stroji a dopravními prostředky. Největší přírůstek zaznamenal jako obvykle export silničních vozidel a elektronických zařízení. Naopak brzdou byl obchod s tabákem a nápoji. Nedařilo se ani obchodu s chemickými výrobky či s potravinami, shrnul Volf.

Analytik Václav Franče z Raiffeisenbank očekává letos zvýšení přebytku obchodní bilance na 155 miliard korun ze 128 miliard korun v loňském roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám