Hlavní obsah

Bakterie nalezené v Aquile nejsou podle inspekce choroboplodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koliformní bakterie a bakterie Escherichia coli, které byly na konci minulého týdne odhaleny v balené vodě Aquila Aqualinea, nejsou choroboplodné. Vyplývá to z rozboru Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu v Praze, který byl dokončen v úterý.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Podle výsledků laboratorních testů zjištěné kmeny E.coli nepředstavují akutní riziko. Nejde tedy ani o shiga-toxin produkující E.coli (STEC) ani o sérotyp E. coli O104 : H4, který je podle současných poznatků odpovědný za nedávnou epidemii v Německu,“ uvedl Michal Spáčil ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

„Přesto je výskyt těchto bakterií v balené vodě podle platných norem nepřípustný,“ dodal s tím, že nařízení SZPI o stažení 33 tisíc láhví neperlivé vody Aquila Aqualinea z oběhu zůstává v platnosti.

S ohledem na datum minimální trvanlivosti do května příštího roku mohou mít zákazníci výrobek stále doma. SZPI nedoporučuje jeho konzumaci.

„Spotřebitelé, kteří výrobek šarže značené číselnými řadami 20. 5. 12/E, 23. 5. 12/E a 24. 5. 12/E zakoupili a dosud jej mají, mohou kontaktovat výrobce na stálé infolince (0800 11 10 11), kde jim budou poskytnuty informace a sjednána výměna výrobku osobní návštěvou obchodního zástupce společnosti,“ uvedli již dříve zástupci KVM na svých internetových stránkách s tím, že je lidé mohou kontaktovat také na e-mailu info@mattoni.cz.

STEC
Escherichia coli je běžnou součástí střevní flóry lidí i zvířat. Určité kmeny ale produkují toxiny. Kmeny STEC produkují shiga toxin. EHEC, která zabíjela v Německu, je zase enterohemoragický kmen, vyvolávající krvavé průjmy, které mohou vyústit v selhání ledvin.
Existuje několik kmenů STEC.

Reklama

Výběr článků

Načítám