Hlavní obsah

Eurozóna odsouhlasila 12 miliard eur Řecku,na čas odvrátí bankrot

Ministři financí eurozóny v sobotu odsouhlasili poskytnutí 12 miliard eur Řecku. Jde o část loni slíbené pomoci, bez níž by země do poloviny července zkrachovala. Novináře o tom v tiskovém prohlášení informoval šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a šéf eurozóny Jean-Claude Juncker

Článek

Celkově pátou část ze 110miliardové pomoci Atény získají 15. července, chybí totiž ještě souhlas Mezinárodního měnového fondu, který se na půjčce podílí zhruba ze třetiny.

Odsouhlasená pomoc, kterou mezinárodní společenství podmínilo úspornými opatřeními, jež tento týden schválil řecký parlament, však bankrot Řecka nejspíš jen oddálí. Eurozóna a MMF tak již jednají o dalším záchranném programu.

Podle Junckera by měla i tato finanční pomoc dosáhnout celkem 110 miliard eur. I ta ale bude podmíněna dalšími "ambiciózními a strukturálními reformami", jak uvedla eurozóna. Čeká se, že Atény budou navíc muset zprivatizovat další část státního majetku v hodnotě 30 miliard eur, které budou zahrnuty do záchranného programu.

Eurozóna očekává, že na nové pomoci se dohodne v následujících týdnech až odstraní některé nejasnosti a nejspíš i vzájemné rozpory. Už nyní je ale zřejmé, že tentokrát se záchranného programu budou účastnit i soukromí investoři, není ovšem jasné v jakém rozsahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám