Hlavní obsah

Do Třemošné jenom balónem? Soud přikázal uzavřít obchvat za miliardu

– Třemošná • Aktualizováno
Právo, Ivan Blažek

V úterý slavnostně otevřený obchvat Třemošné na Plzeňsku za téměř miliardu korun, po němž denně jezdí na deset tisíc aut, má být uzavřen. Vyplývá to z předběžného opatření, které vydal ve čtvrtek 30. června obvodní soud pro Prahu 4.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Obchvat využije denně deset tisíc aut.

Článek

O zmíněném verdiktu Právo informovalo občanské sdružení Orlík Třemošná, které na investora stavby, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), podalo žalobu. Podle aktivistů hluk z obchvatu, který není zkolaudován, ale je v předběžném užívání, překračuje povolené limity a rodinné domky stojící nedaleko silnice by tedy měly ochránit protihlukové stěny.

ŘSD však operuje s vlastními čísly, které normy nepřekračují, a vybudování stěn odmítá.

Jenom balónem

„O rozhodnutí soudu zatím nic nevím, pokud by to byla pravda, je to něco naprosto neuvěřitelného, protože jsme nic neporušili, komunikace splňuje všechny požadavky ze stavebního povolení,“ řekl Právu ředitel plzeňské ŘSD Zdeněk Kuťák.

„Jestliže usnesení o zákazu předčasného užívání silnice skutečně dostaneme, tak se proti němu odvoláme, ale budeme ho muset respektovat. Začali jsme jednat s policií o případném dopravním značení,“ uvedl Kuťák, podle něhož by se však jednalo o mimořádně spletitou záležitost.

„Teoreticky je možné, že se do Třemošné bude možné dostat jedině balónem,“ prohlásil s nadsázkou Kuťák.

Čtyřkilometrový obchvat je totiž součástí mezinárodního tahu z Plzně do Mostu a původní průtah šestitisícovou Třemošnou už má statut jen místní komunikace. Navíc, kdyby se zákaz vztahoval skutečně na celý obchvat, nebylo by možné užívat ani napojení na silnice do města.

Je nám líto

„Není nám příjemné, že občané žijící v centru Třemošné budou opět trpět, i když jen na přechodnou dobu,“ uvedl Václav Týzl z uvedeného občanského sdružení.

„Byli bychom proto rádi, kdyby se podařilo v nejkratším možném termínu dojednat řešení, které by zaručovalo ochranu všech obyvatel Třemošné, nikoliv jen její části, před nepříznivými dopady silniční dopravy,“ doplnil Týzl.

Spor, zda jsou překračovány hlukové limity, by měl rozseknout v rámci kolaudačního řízení krajský úřad, který si může vyžádat nezávislý posudek od referenční hlukové laboratoře. „Jak ale budou měřit hluk, když bude obchvat zavřený?“ podotkl Kuťák.

Reklama

Výběr článků

Načítám