Hlavní obsah

Úsporná opatření připraví řecké rodiny o 67 tisíc ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O zhruba 67 tisíc korun (2 795 eur) za rok klesnou vlivem úsporných opatření průměrné příjmy čtyřčlenné řecké rodiny. Tato částka zhruba odpovídá jednomu měsíčnímu platu.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Lidé protestují proti vládním škrtům před parlamentem v Aténách.

Článek

Rodiny poznamená hned několik nových opatření. Daně z příjmu vzrostou v závislosti na jeho výši o jedno procento až pět procent. Větší zdanění čeká i topný olej, který lidé v Řecku běžně využívají k topení. Placení daní z příjmu se navíc nově vyhnou jen lidé, jejichž roční příjem nepřesahuje 8000 eur (zhruba 192 000 korun), dosud přitom tato hranice byla stanovena na 12 000 eur (asi 288 000 korun).

Stát díky novým opatřením uspoří zhruba 28 miliard eur (asi 672 miliard korun). Letos by měla přinést šest miliard eur, v letech 2012 až 2015 pak dalších 22 miliard eur. Vláda se navíc musela zavázat, že prodá majetek za celkem 50 miliard eur (zhruba 1,2 biliónu korun).

Pokud řecký parlament schválí návrh zákona, kterým se nová úsporná opatření zavedou do praxe, dostane Řecko od mezinárodního společenství další finanční pomoc. Bez ní by se nevyhnulo bankrotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v Řecku kvůli škrtůmVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám