Hlavní obsah

Nový likvidační plán Lehman Brothers má šanci uspět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi významná americká banka Lehman Brothers Holdings předložila nový likvidační plán v objemu 65 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč). Plán podle ní má širokou podporu, a tedy i šanci, že jej soud schválí. V takovém případě by brzy mohla začít vyplácet věřitele.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Budova vedení Lehman Brothers v New Yorku

Článek

Jestliže soud návrh banky schválí, bude moci zkrachovalý subjekt opustit režim bankrotové ochrany, což by znamenalo, že může začít vyplácet věřitele. Ti se nechtěli smířit s tím, že získají jen zlomek pohledávek, proto se případ táhne tak dlouho.

Výkonný ředitel banky Bryan Marsal podle agentury Reuters řekl, že s hlavními věřiteli už Lehman Brothers v principu dosáhl dohody, čekat se tedy bude zřejmě jen na stanovisko soudu. Marsal by s výplatou peněz chtěl začít příští rok.

Částky půjdou věřitelům mateřské společnosti

Banka předložila ve středu návrh konkurznímu soudu na Manhattanu. Podle plánu však i řada nezajištěných věřitelů vymůže jen asi 20 procent částky, kterou jim Lehman Brothers v době vyhlášení bankrotu dlužil. Proti předchozímu plánu, který banka předložila letos v lednu, je nyní klíčová změna v tom, že částky půjdou nezajištěným věřitelům mateřské společnosti, nikoliv věřitelům dceřiných firem.

Banka považuje nový návrh za kompromis, který je rozumný, spravedlivý a z hlediska nároků věřitelů i efektivním způsobem, jak se dostat ke zbytku peněz. Předejde se tak prý i dalším soudním sporům, které by celý proces ještě více zkomplikovaly.

Banka zkrachovala v září 2008, a významně tak přispěla k prohloubení finanční krize. Jednalo se tehdy o největší bankrot v dějinách Spojených států. Lehman byl čtvrtou největší investiční bankou v USA s aktivy kolem 639 miliard dolarů (asi 10,8 biliónu Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám