Hlavní obsah

Ruská elektřina k Bělorusům neputuje, přestože splatili část dluhu

Ruská společnost InterRAO od středy nedodává Bělorusku elektřinu a dodávky neobnovila ani poté, co Bělorusko uhradilo polovinu dluhu. Ten činí 1,2 miliardy rublů (asi 724 miliónů Kč). Zbytek má Bělorusko doplatit do 5. července.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Rusové ve středu zastavili dodávku elektřiny Bělorusům

Článek

Bělorusové ve středu uhradili 600 miliónů rublů, elektřina však z Ruska stále neputuje. "Dodávky obnoveny nebyly," řekl mluvčí InterRAO Anton Nazarov. Důvod však nesdělil. Ve středu Nazarov uvedl, že dodávky budou obnoveny v horizontu několika dnů.

Elektřina z Ruska přitom pokrývá zhruba 12 procent běloruské spotřeby. Už v polovině června však InterRAO kvůli nesplacenému dluhu snížila dodávku elektřiny na polovinu.

Důvodem Běloruských dluhů je finanční krize, údajně největší od rozpadu Sovětského svazu. Od počátku roku zemi výrazně klesají devizové rezervy a vláda musela kvůli tomu v květnu prudce devalvovat měnu.

Rusko poskytlo Bělorusku v rámci fondu pro bývalé republiky Sovětského svazu úvěr za zhruba 800 miliónů dolarů, zemi ale nutí k rozsáhlé privatizaci. Údajně se jedná zejména o prodej běloruských plynovodů ruskému Gazpromu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám