Hlavní obsah

Šéf ČEZu chce od Německa za přenos elektřiny sedm miliard ročně

Praha

Německo by Česku za přenos jeho elektřiny přes české území mělo platit až sedm miliard korun ročně. Na jednání sněmovního rozpočtového výboru to řekl generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman. Německo podle něj zároveň bude v budoucnu zřejmě vytvářet tlak na Česko, aby odstoupilo od jaderné energetiky, tak jak to samo plánuje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Většina obnovitelných zdrojů Německa je na severu země a Němci podle Romana elektřinu z těchto zdrojů posílají na jih přes českou a polskou přenosovou soustavu.

"Kdybychom řekli, že tu elektřinu dál nepustíme, zkolabuje celá německá síť. Měli by nám za přenos platit sedm miliard korun ročně. Žádný zákon českému provozovateli přenosové soustavy nenařizuje elektřinu Německa přenášet," nechal se slyšet Roman.

Jádro se Česku hodí

Problémy s Německem očekává Roman také v souvislosti s jadernou energetikou. Německo se chystá všechny své jaderné elektrárny odstavit v důsledku březnové havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima do roku 2022.

ČEZ, který provozuje v Česku jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, však podle Romana cítí podporu vlády pro další využívání jádra. S případným německým tlakem na odstoupení od jaderné energetiky se firma vyrovná, uvedl šéf ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám