Hlavní obsah

Přes pokles tržeb loni Budvar zvýšil svůj zisk

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Vloni zaznamenal Budějovický Budvar v porovnání s rokem 2009 propad tržeb za prodej piva o 5,2 procenta, přesto se mu podařilo zvýšit zisk o sedm procent. Ten před zdaněním dosáhl 220 miliónů korun. Národní podnik současně loni investoval do svého rozvoje výhradně z vlastních zdrojů 167,7 miliónu korun, jak uvedli zástupci pivovaru na tiskové konferenci.

Článek

„Vzhledem k ekonomické situaci v České republice, Evropě a vzhledem k vývoji českého pivovarského průmyslu hodnotíme naše výsledky v roce 2010 jako velmi dobré. Přes pokles prodeje jsme zvýšili svůj podíl na české výrobě z 8,1 na 8,6 %. Náš podíl na exportu se zvýšil o 4,3 %,“ uvedl ředitel Budvaru Jiří Boček.

Celkově vyvezl loni Budvar do zahraničí téměř 605 tisíc hektolitrů piva, což byl nejvyšší objem v celé historii pivovaru. Český export piva přitom v loňském roce klesl o 4,2 %. Budvar se tak posunul na druhé místo mezi české pivní exportéry. Meziročně zvýšil prodej v devíti z 11 největších trhů.

Na domácím trhu zaznamenal pivovar pokles tržeb o 7,2 %, což bylo ale pod celostátním průměrem. Celkově trh s pivem loni v ČR ztratil 8,6 %. „Pokles prodeje doma se nevyhnul ani nám, největší ztráty jsme zaznamenali v gastronomii, naopak v maloobchodě náš růst přesáhl sedm procent,“ konstatoval obchodní ředitel Budvaru Robert Chrt.

Půlmiliardová investice

Podle Bočka se zatím za prvních pět měsíců pivní trh vyvíjí slibně. „Zdá se, že trend poklesu předchozích dvou let už nepokračuje,“ poznamenal Boček. Pivovar podle něho nepočítá s útlumem investic, jejich rozsah by se měl naopak razantně zvýšit. Letos by Budvar měl do modernizace a zefektivnění výroby, úspor energií či podpory prodeje investovat více než půl miliardy korun.

„Celá tato investice bude stejně jako v předchozích letech hrazena z vlastních zdrojů pivovaru bez jakýchkoli bankovních úvěrů,“ potvrdil ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám