Hlavní obsah

EU chce zdanit finanční transakce v celé unii

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise navrhne zároveň s novým rozpočtem na léta 2014-20 zavedení daně z finančních transakcí v celé Evropské unii a zmrazení zemědělských výdajů od roku 2014. Informovala agentura Reuters, která se odkázala na důvěryhodný zdroj. Eurokomisaři ve středu jednají o podobě rozpočtu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Komise chce zavedením nové daně a zmrazením peněz pro farmáře částečně zvrátit trend posledních minimálně 20 let, kdy klesá podíl takzvaných vlastních zdrojů na financování unijního rozpočtu a naopak roste podíl příspěvků členských států EU, jejichž ochota přispívat na chod evropské sedmadvacítky však klesá.

Od zavedení daně z finančních transakcí, občas nazývané jako Tobinova daň, si komise slibuje příjem zhruba 50 miliard eur ročně (zhruba 1,2 biliónu korun), které mají putovat právě do rozpočtu EU.

Naděje na prosazení jakýchkoliv nových unijní daní však nejsou nikdy příliš velké, protože vyžadují souhlas všech členských států EU. "Je zřejmé, že tady existuje silná ideologická opozice několika zemí včetně Velké Británie," citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj. Mezi země, které s daní z finančních transakcí dlouhodobě nesouhlasí, patří i Česká republika, jejíž pozice jsou blízké britským.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám