Hlavní obsah

Kvůli aukcím mohou chybět léky, hrozí výrobci

Právo, Václav Pergl

Pokud se uskuteční ve velkém elektronické aukce léků, jak je plánuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), může to vést k výpadku některých medikamentů na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právu to v úterý sdělil Radim Petráš z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. „K výpadkům skutečně může dojít a není vyloučeno, že někteří výrobci z českého trhu i odejdou,“ řekl Petráš.

Sněmovna už schválila elektronické aukce v novele zákona 48. Ta uvádí, že zdravotní pojišťovny budou vypisovat aukce na léky a vítězný lék v dané kategorii bude plně hrazen pojišťovnou. Ostatní léky jen ze 75 procent a zbytek doplatí pacient. Vítěz aukce pak bude mít na určitou dobu prioritní postavení na trhu a musí zajistit plné zásobování daným lékem.

Právě odtud pramení obava, že výrobce vítězného léku nemusí včas výrobu zajistit a ostatní výrobci léků, kteří neuspěli v aukci, nebudou mít zájem ho dodávat na český trh. Podle Petráše se výroba plánuje několik měsíců dopředu a minimum je zhruba 4 až 5 měsíců. Kdy aukce začnou, zatím rozhodnuto není.

Novela zákona je nyní v Senátu a ten by ji měl projednávat kolem 20. července. Protože s danou novelou ve Sněmovně nesouhlasila opozice, je pravděpodobné, že v Senátu, kde má většinu, novela neprojde a bude vrácena zpět Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám