Hlavní obsah

Generální stávka v Řecku omezí leteckou dopravu, budou se přesouvat odlety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úterní generální stávka v Řecku zastaví leteckou dopravu mezi 7.00 až 11.00 místního času a poté ještě odpoledne od 17.00 do 21.00. Letečtí dopravci proto přesouvají lety na časy mimo plánované protesty. Generální stávka dopravu v Řecku ochromí i ve středu.

Foto: John Kolesidis, Reuters

V Řecku v současnosti probíhá řada demonstrací kvůli nepopulárním škrtům.

Článek

"Stávka se dotkne deseti charterových letů Travel Service," uvedla mluvčí letecké společnosti Travel Service Vlaďka Dufková. České aerolinie (ČSA) podle mluvčí Hany Hejskové zatím žádné lety přesouvat nemusí, protože jsou naplánovány mimo uvedené časy. Kromě ČSA na pravidelných linkách mezi Prahou a Aténami létají ještě korejské aerolinky Korean Air a český letecký dopravce Czech Connect Airlines.

Cestovní kanceláře aktuálně komunikují s klienty a oznamují jim nové časy odletů. Cestovní kancelář Fischer například podle mluvčího Dana Plovajka informovala své klienty, že jejich odlet z řeckých ostrovů se kvůli stávce posune.

"Během úterý a středy s námi má na řecké ostrovy odlétat nebo se vracet téměř 1500 klientů," připomněl Plovajko. Zatím společnost neví, kdy budou moci odletět. V případě, že by se odlet hodně oddálil, domlouvá pro ně cestovní kancelář prodloužení pobytu v daném hotelu.

Není nárok na finanční odškodnění

"Celkově do Řecka v úterý odlétá více než 2000 českých turistů," řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Klienti cestovních kanceláří přitom nemají v případě přesunutí času odletu nárok na finanční odškodnění. Mají ale nárok na občerstvení v případě, že se bude let oproti plánované změně času zpožďovat.

Řecko loni navštívilo 360 000 českých turistů a na žebříčku nejvíce navštěvovaných zemí pro letní dovolenou zaujímá čtvrtou příčku. Většina českých turistů ale směřuje na řecké ostrovy, kde většinu místních obyvatel živí turistický ruch a kde se protivládní protesty téměř nevyskytují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám