Hlavní obsah

Klaus: Kdyby mi student tvrdil, že Řecko stihne půjčku splatit, nedostal by zápočet

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Český prezident Václav Klaus na tiskové konferenci v Bratislavě uvedl, že další půjčka silně zadluženému a krizí zmítanému Řecku není tou pomocí, kterou by jihoevropská země potřebovala. Podle jeho slov je loňská půjčka Řecku ve výši 110 miliard eur během tří let evidentně nesplatitelná.

Článek

„Kdyby mi nějaký student tvrdil, že to splatitelné je, tak bych mu nedal zápočet nebo zkoušku,“ řekl Klaus. Podle prezidenta ČR by se na řešení tohoto problému měl podílet ten, kdo ho způsobil.

„V tomto smyslu, možná paradoxně, já nejsem ten, který by vinil Řecko. Nemyslím si, že to, že Řecko bylo přijato do eura, způsobili Řekové. To způsobili ti, kteří Řeky do eurosystému přijali, a v tomto smyslu je nějaká odpovědnost na straně zemí eurozóny a Evropské unie,“ konstatoval Klaus.

Podle Klause se Česká republika může v této otázce chovat mnohem svobodněji než Slovensko, protože má tu obrovskou výhodu, že nezavedlo euro. „Nedali jsme se zatáhnout do této šlamastiky, která kolem pomoci Řecku vznikla,“ dodal Klaus.

Ohledně jádra panuje shoda

Jak uvedl slovenský prezident Ivan Gašparovič, jsou česko-slovenské vztahy bezprostřední a upřímné. Gašparovič zdůraznil, že zastavit vývoj v jaderné energetice není možné.

„Jsem rád, že obě země se chovají racionálně a nedělají nesmyslné populistické překotné kroky ohledně jaderné energie,“ dodal k tomuto tématu Klaus.

Koaliční vlády – zapeklité uspořádání

Klaus konstatoval, že v obou zemích jsou při kormidle koaliční vlády, což je velmi složité uspořádání. „Když koaliční vlády nezlobí opozice, tak se zlobí uvnitř sebe samotných. I to je trošku podobné mezi Slovenskem a Českou republikou. Já, jako dlouholetý předseda koaličních vlád, o tom něco velmi osobního vím,“ řekl Klaus.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská premiérka Iveta Radičová a český prezident Václav Klaus při procházce Bratislavou

Odmítl však označit současnou situaci na české politické scéně za krizi. „Tam je prostě permanentní problém a napětí uvnitř této relativně málo sourodé vládní koalice, ale v této chvíli bych slovo krize nepoužíval. Skřípání v rámci koaličního vládnutí, které zrovna teď nastalo, je podle mého názoru jenom jedna z epizod, jež se budou ještě, bohužel, opakovat,“ dodal Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám