Hlavní obsah

Británie si s Čínou plácla na obchodní smlouvy za 1,4 miliardy liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie a Čína uzavřely obchodní smlouvy za zhruba 1,4 miliardy liber (asi 38,4 miliardy Kč). Kontrakty byly podepsány u příležitosti návštěvy čínského premiéra Wen Ťia-paa v Británii a mimo jiné předpokládají, že čínské firmy budou investovat do britské infrastruktury. Wen jednal na závěr třídenní návštěvy Británie s premiérem Davidem Cameronem.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Britský ministerský předseda David Cameron a jeho čínský protějšek Wen Ťia-pao

Článek

"Jsem potěšen, že na dnešním summitu byly podepsány nové kontrakty za dalších 1,4 miliardy liber. Jejich součástí je i předběžná smlouva mezi společností BG a finančním ústavem Bank of China, která počítá s úvěrovou linkou v objemu až 1,5 miliardy liber na rozšíření obchodních aktivit v Číně," řekl Cameron, jehož citovala agentura Reuters.

Podle agentury AFP se Británie snaží o posílení ekonomických vazeb s nejlidnatější zemí světa. Británie se pokouší dohnat Francii a Německo, pokud jde o obchodní dohody. Cameron navštívil Peking loni v listopadu, tedy ve stejném měsíci, kdy Francie zajistila svým firmám zakázky v Číně ve výši téměř 20 miliard dolarů.

Wen je v současné době na návštěvě Evropy. Nejprve navštívil Maďarsko, z Británie odlétá do Německa a pak zpět do Asie.

Reklama

Výběr článků

Načítám