Hlavní obsah

Řecko ve varu, úterní generální stávku podněcují i obří transparenty

– Atény
Novinky, pit

Řecko v úterý a ve středu paralyzuje generální stávka, kterou svolaly odborové svazy soukromého i veřejného sektoru. Olej do ohně přilili i aktivisté, kteří rozvinuli na aténské Akropoli obří transparenty, jak informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti vyvěsili transparenty na Akropoli, nabádají jimi k protestůmVideo: Reuters

 
Článek

Text „Lidé mají moc a nikdy se nevzdávají“ v angličtině a řečtině je dílem členů komunistického odborového hnutí PAME. Akce se účastnilo asi 150 lidí.

Řecký parlament horečně jedná o schválení dalších úsporných opatření v zemi, jež mají dosáhnout 28 miliard eur. Ty musí bezpodmínečně projít, pokud chce Řecko pomýšlet na další část mezinárodní finanční injekce ve výši 12 miliard eur, která má zemi pomoci vyhnout se strašáku bankrotu. Podle řeckých vládních činitelů musí pomoc dorazit v červenci, jinak jihoevropská země definitivně padne.

Parlamentní hlasování o úsporném balíku se očekává ve středu. Vláda premiéra George Papandrea se musí spoléhat na těsnou parlamentní většinu. „Věřím, že úsporný plán projde. Jeho odmítnutí by zemi uvrhlo do obrovských problémů,“ nechal se slyšet ministr obrany Panos Beglitis.

Lepší odmítnout?

Podle agentury DPA očekává Německo, že v Řecku schválení úspor projde. Na základě toho by se pak ministři financí eurozóny setkali počátkem července, aby dohodli nový program pomoci pro krizí sužovanou zemi.

Jak ale napsal britský list Financial Times (FT), odmítnutím úsporných opatření by Řecko udělalo možná lépe. Jak připomíná FT, program dalších úspor a nové finanční pomoci je politicky, ekonomicky i morálně těžko obhajitelný. Neexistují totiž vůbec žádné záruky, že Řecko i přes tuto snahu nezbankrotuje. Hodnota druhého záchranného balíku má dosáhnout 120 miliard eur. Loni v květnu byla odsouhlasena první pomoc ve výši 110 miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám