Hlavní obsah

Kvůli omezení reklamy přijdeme v Austrálii o miliardy, zlobí se Philip Morris

Sydney

Tabákovému koncernu Philip Morris se nelíbí chystaný krok australské vlády stáhnout z krabiček cigaret firemní loga a nahradit je hrozivými fotografiemi nemocí způsobených kouřením. Firma chystá zahájit právní tažení a předložila žádost o kompenzace, které odhaduje na miliardy dolarů, jak informuje agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Australská vláda je přesvědčena, že nové opatření bude lidi od kouření odrazovat. Austrálie se tak hodlá stát zemí s nejtvrdším postojem vůči cigaretové reklamě. Několik výrobců cigaret již pohrozilo soudními spory, podle nich nové opatření protiprávně snižuje hodnotu jejich značky. Philip Morris si zažádal o náhradu škod jako první.

Návrh zákona má jít do australského parlamentu v červenci. Podle něj se výrobcům cigaret zakáže tisknout na obaly cigaret jejich loga, propagační texty a barevné reklamní obrázky. Místo toho se budou značky cigaret tisknout malým, jednotným písmem a na krabičkách budou velká zdravotní varování spolu s barevnými fotografiemi následků kouření. Zákon se má postupně zavádět od ledna 2012.

Nic se stahovat nebude

Vláda námitky tabákových koncernů odmítá. Podle ní krok neporušuje žádný zákon, a proto ho nestáhne. Hrozby koncernů odmítly předsedkyně vlády Julia Gillardová i ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová.

Pondělním soudním oznámením začala tříměsíční lhůta pro jednání mezi oběma stranami. Pokud pro Philip Morris nebude výsledek uspokojivý během té doby, bude prý usilovat o arbitráž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám