Hlavní obsah

Airbus na pařížském aerosalonu zastínil rivala Boeing

– Le Bourget

Evropský výrobce letadel Airbus získal na končícím pařížském aerosalonu rekordní počet zakázek. Zastínil tak amerického rivala Boeing. Největší světová přehlídka letecké techniky podle internetových stránek aerosalonu přilákala 138 000 návštěvníků z podnikatelských kruhů a 193 000 návštěvníků z řad široké veřejnosti.

Článek

Airbus podle posledních údajů obdržel objednávky na 730 letounů v hodnotě přes 72 miliard dolarů (asi 1,2 biliónu Kč). To podle firmy představuje její nejlepší výsledek v historii všech dosavadních aerosalonů. Americký konkurent Boeing získal na pařížském aerosalonu 142 zakázek v hodnotě 22 miliard dolarů, uvedla agentura AFP. Airbus do svých údajů podle agentury Reuters nezahrnuje zakázku na 180 letounů od firmy IndiGo, kterou si zajistil již dříve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing 787 Dreamliner debutoval na letecké show v PařížiVideo: Reuters

Aerosalon byl od pondělí do čtvrtka otevřen pouze pro podnikatelské kruhy, od pátku do neděle jej ale mohla navštívit také veřejnost.

Po smůle rekordní počet objednávek

Airbus přitom na počátku aerosalonu provázela smůla. První den musela firma kvůli srážce a závadám zrušit ukázkové lety superjumba A380 i nového vojenského dopravního letounu A400M. Poté však přišlo několik velkých zakázek včetně rekordní objednávky na 200 letadel A320neo od malajsijské letecké společnosti AirAsia.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Airbus A380 na pařížské letecké show neobstál, museli ho odtáhnoutVideo: Reuters

Stroj A320neo je modernizovanou verzí letadla Airbus A320. Generální ředitel Airbusu Tom Enders uvádí, že A320neo je nyní nejprodávanějším letadlem v historii komerčního letectví. Boeing se snaží zprávy o objednávkách konkurenta bagatelizovat. Již v minulosti několikrát upozornil, že si Airbus schovává objednávky až na aerosalon.

Reklama

Výběr článků

Načítám