Hlavní obsah

Ital Draghi jmenován novým šéfem ECB

Brusel
Aktualizováno

Summit Evropské unie v Bruselu jmenoval novým šéfem Evropské centrální banky (ECB) Itala Maria Draghiho. Na začátku listopadu nahradí Francouze Jeana-Clauda Tricheta. Na sociální síti Twitter to oznámil unijní prezident Herman Van Rompuy, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nový šéf Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

Současný šéf italské národní banky Banca d’Italia tak potvrdil roli favorita na zisk jednoho z nejdůležitějších postů v eurozóně. Nic na tom nezměnilo ani jeho působení v bankovní společnosti Goldman Sachs v letech 2002 až 2005, která vydělala značné jmění na americké finanční krizi.

Aby mohl být Draghi šéfem ECB, místo v pětičlenném řídícím výboru banky bude muset opustit další Ital Lorenzo Bini Smaghi. To by se mělo uskutečnit do konce letošního roku.

Na jeho místo nastoupí francouzský kandidát, jehož jméno zatím není známé. Bini Smaghi by mohl Draghiho vystřídat v čele italské národní banky.

Chtěl by být premiérem

Páteční vydání francouzského deníku Les Echos spekuluje, že by Draghi nemusel v čele ECB vydržet příliš dlouho, i když oficiálně by měl být v úřadu do 31. října 2019. Údajně má vedlejší úmysly stát se budoucím italským premiérem, měl by tedy nahradit kontroverzního Silvia Berlusconiho.

Třiašedesátiletého Draghiho k podobným úvahám podle Les Echos vede špatný hospodářský i politický stav Itálie, sám je přitom považován za velmi důvěryhodného.

Reklama

Výběr článků

Načítám