Hlavní obsah

Švýcarská Glencore může koupit aktiva Setuzy, rozhodl antimonopolní úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Švýcarská firma Glencore International může koupit aktiva zkrachovalé ústecké firmy Setuza. Povolil jí to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Transakce nebude znamenat narušení hospodářské soutěže, jak uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí je pravomocné.

Článek

Glencore má konkrétně získat majetek firem Lisovna Ústí nad Labem (lisovna a plnírna oleje), Borsay (rafinerie oleje) a STZ Development (budovy). Součástí převzetí jsou i ochranné známky společnosti Lukana Oil. Provozovatel Setuzy, společnost STZ, loni spadl do konkurzu. Ze Setuzy zbylo jen několik provozů, pokračuje v ní například výroba stolních olejů, biopaliv a pracích prášků.

Převzetí Setuzy švýcarským komoditním gigantem chce zabránit Via Chem Group, který skupinu Setuza ovládal.

Akcionář Via Chemu, firma Calpit Consultants, podal žalobu na určení neplatnosti smlouvy o převodu Setuzy, neboť prodej aktiv Setuzy neschválila valná hromada Via Chem Group. Firma již dříve uvedla, že pokud ÚOHS spojení firem povolí, je připravena požádat soud, aby Setuze zakázal nakládat s majetkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám