Hlavní obsah

Na pomoci Řecku se bude podílet jen eurozóna, Česko si oddechlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na další finanční pomoci pro Řecko se opět budou podílet jen země eurozóny a Mezinárodní měnový fond. Česko a další země, které evropskou jednotnou měnou neplatí, se podílet nebudou. Vyplývá to z dokumentů, na nichž se dohodl summit EU v Bruselu. Česká vláda účast ČR na pomoci Řecku odmítala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dosud existovala možnost, že nový záchranný program pro Řecko, jehož hodnota měla přesáhnout 100 miliard eur, využije i peníze z takzvaného evropského mechanismu finanční stability (EFSM), do nějž spadá i Česko. Prostřednictvím EFSM se již Češi podílejí na záchraně Irska a Portugalska, v případě Řecka však existuje daleko větší riziko, že by země nemusela dostát svým závazkům a poskytnuté úvěry by nesplatila.

Pokud by Řecko dostalo peníze z EFSM, pro Česko by to znamenalo, že by převzalo záruky za zhruba 3,5 miliardy korun. Pokud by je řecká vláda během následujících let nesplatila, Češi by je museli zaplatit ze státní pokladny do unijního rozpočtu.

Proti této možnosti ČR dlouhodobě vystupuje spolu s Británií. Britský premiér David Cameron se ve čtvrtek při krátké návštěvě Prahy s českým premiérem Petrem Nečasem (ODS) vyslovili právě proti možnosti, že by se na pomoci Řecku měly podílet i země mimo eurozónu. [celá zpráva]

Pomoc nemůže trvat donekonečna

O účinnosti další stomiliardové injekce Řecku pochybuje analytik a politolog Petr Robejšek. Ten v České televizi uvedl, že finance na záchranu nejdou do samotného Řecka, ale spolykají je jednotlivé zahraniční banky.

„Tato situace nemůže trvat donekonečna,“ domnívá se Robejšek s tím, že stav Řecka je dramatický. Navíc země podle něj nemá příliš co nabídnout, pokud se pominou pláže, olivy a antické památky. Robejšek se pustil v souvislosti s řeckou krizí i do německé kancléřky Angely Merkelové, která podle něj nerozumí ekonomice a nemá potřebné vědomosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám