Hlavní obsah

Sardinky z Maroka obsahovaly zvýšený obsah histaminu a kadmia

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní veterinární správa (SVS) zjistila v sardinkách původem z Maroka nadlimitní obsah histaminu a kadmia, proto rozhodla o jejich stažení ze skladu a distribuce. Informoval o tom v pátek mluvčí SVS Josef Duben.

Článek

„Jde o rybí konzervy – sardinky v rostlinném oleji, balení po 120 gramech, datum minimální trvanlivosti do 31. prosince 2014,“ uvedl Duben.

Nadměrný obsah histaminu v rybách může způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. „Maximální množství této látky v rybách je 100 mg/kg. V tomto případě byl překročen v pěti jednotkách z devíti vyšetřených více než dvojnásobně,“ sdělil Duben

V případě kadmia byl limit překročen podle mluvčího jen nepatrně. „Při otravě kadmiem, to by ale musela být dávka několikanásobně vyšší, hrozí nevolnost, zvracení, bolest hlavy,“ doplnil Duben.

Zdraví ohroženo není

Zásilka dne 16. února 2011 obsahovala celkem 61 236 kusů konzerv. V obou případech nedodržení stanovených limitů by podle Dubna přímé ohrožení zdraví lidí nemělo připadat v úvahu.

„Zboží je stahováno z tržní sítě a bude buď zlikvidováno, popřípadě vráceno zpět dodavateli do Maroka. O našem zjištění jsme informovali dnes okamžitě i ostatní členské státy systémem rychlého varování RASFF,“ zakončil Duben.

Reklama

Výběr článků

Načítám