Hlavní obsah

Řecko se s EU a MMF dohodlo na plánu úsporných opatření

New York

Řecko se ve čtvrtek s inspektory Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dohodlo na plánu úsporných opatření. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Kurz eura po zprávě prudce zpevnil a většinu hlubokých ztrát smazaly také akciové trhy. Za novou pomoc prý ale vláda v Aténách musela slíbit další zvýšení daní a výdajové škrty.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Lidé protestují proti vládním škrtům před parlamentem v Aténách.

Článek

"Máme dohodu," řekl jeden ze zdrojů, na který se Reuters odvolává. Další zdroj blízký jednání upřesnil, že v pátek se ještě budou muset dojednat některé technické záležitosti.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos dnes oznámil, že tamní socialistická vláda sníží minimální zdanitelný příjem na 8000 eur ročně (přes 16.200 Kč měsíčně), zvýší daň z topného oleje a zavede jednorázový poplatek ze solidarity. Ten by se měl pohybovat od jednoho do pěti procent příjmu.

Euro těsně po zprávě vyrazilo prudce vzhůru a vůči dolaru se dostalo na zhruba 1,4212 USD. Za celý den tak ztrácelo už jen asi jedno procento. Před zveřejněním zprávy se kurz pohyboval kolem 1,4163 USD. Akcie na burze v New Yorku smazaly podle Dow Jonesova indexu více než dvouprocentní propad až na polovinu, index Nasdaq se dokonce dostal do zisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám