Hlavní obsah

Úroda ovoce bude kvůli jarním mrazům nejhorší za 50 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holovousy

Škody na letošní úrodě ovoce kvůli květnovým mrazům přesáhnou půl miliardy korun. Sklizeň ovoce bude nejnižší od roku 1984, kdy se sklizně sledují, a zřejmě nejnižší za posledních 50 let. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mrazy částečně nebo úplně poškodily zhruba 10 500 hektarů ovocných sadů a 1150 hektarů vinic. Kromě půlmiliardové ztráty ovocnářů hlásí ztráty i vinaři, v jejich případě jde odhadem o 60 miliónů korun.

Celková sklizeň ovoce by letos měla meziročně klesnout o pětinu na 85 810 tun. V porovnání s pětiletým průměrem sklizní let 2006 až 2010 bude propad činit 48 procent. U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v českých sadech, se čeká pokles proti pětiletému průměru o 51 procent na pouhých 65 952 tun. Meziroční pokles u jablek činí 36 procent.

Ministerstvo zemědělství přichází s pomocí

Ministerstvo zemědělství chce jako pomoc ovocnářům navýšit dotace v rámci programů na restrukturalizaci sadů a na nákup kapkové závlahy o 30 miliónů korun. "Další pomoc může představovat odklad splátek u programů Zemědělec a Půda," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Ovocnáři již dříve uvedli, že řada podniků se kvůli velkému výpadku tržeb dostane do finančních potíží.

Mrazy zasáhly Česko počátkem května a byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let, teplota v některých českých a moravských pěstitelských oblastech klesla na pět stupňů pod nulou.

Reklama

Výběr článků

Načítám