Hlavní obsah

RPG odhaduje, že kvůli nájemnému podá 300 žalob

Právo, Anna Bortlíčková
Ostrava

Společnost RPG Byty předpokládá, že podá kolem 300 žalob na určení výše nájemného. Na nové výši nájemného po deregulaci se dohodla s 97,2 procenta nájemníků. Nenaplnily se tak katastrofické scénáře, že žalob kvůli nájemnému budou tisíce. Novinářům to ve středu řekli zástupci realitní skupiny RPG Real Estate.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ředitel rezidenčního portfolia skupiny Pavel Klimeš řekl, že dosud se společnost nedohodla s přibližně 900 nájemníky. Přibližně polovinu z nich tvoří lidé, kteří jsou „svým způsobem nedosažitelní“, protože jsou dlouhodobě nemocní, pobývají v zahraničí nebo jsou to lidé velmi vysokého věku. „Tuto skupinu řešit nebudeme. Nechceme se soudit s někým, komu je 90 let a není schopen tuto problematiku pojmout,“ řekl Klimeš.

Druhou polovinu ze zmíněných zhruba 900 lidí podle Klimeše tvoří nájemníci, kteří neustále předkládají své protinávrhy, že souhlasí s navýšením třeba o korunu apod. „Postupně jsme si je zvali, s každým z těchto lidí proběhlo nebo ještě probíhá osobní jednání. Někteří z nich pak přistupují na naše navýšení,“ řekl. Doplnil, že v případech, ve kterých se nepodaří dospět k dohodě, společnost požádá soud o určení výše místně obvyklého nájemného.

„Odhaduji to okolo 300 žalob.“ Prostřednictvím advokátní kanceláře společnost ještě odeslala sto výzev. „Je to poslední pokus o smír. Těm lidem ještě necháváme možnost, aby přistoupili k dohodám,“ doplnil Klimeš.

Za zvýšení nájemného nová okna

Společnost RPG Byty vlastní téměř 44 000 bývalých bytů OKD. Nájemné po deregulaci zvedla od února a bude ho postupně zvyšovat do roku 2014, někde i později tak, aby se v závislosti na lokalitě za čtyři až osm let přiblížilo tržnímu. Před zvýšením lidé v bytech RPG platili nájemné podle velikosti obce od 19 do 50 Kč za metr čtvereční.

Pro letošní rok RPG Byty zvýšila nájemné ve většině bytů o 7,50 Kč na metr čtvereční, u 6000 bytů o 5 Kč a u necelé tisícovky bytů o 4 Kč za metr čtvereční. Nájemníci průměrných bytů tak měsíčně zaplatí o 310 až 465 Kč více než loni.

Nájemníkům, kteří přistoupili na zvýšení nájemného, společnost slíbila, že jim do konce roku 2014 vymění okna. „Vypadá to, že bychom to mohli stihnout o rok dříve, tedy do konce roku 2013,“ řekl ve středu mluvčí RPG Real Estate Petr Handl. Letos firma plánuje vyměnit okna ve více než 11 000 bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám