Hlavní obsah

Rolls-Royce zaplatí Qantasu za vadné motory do letadel milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australská letecká společnost Qantas se ve středu dohodla s výrobcem motorů Rolls-Royce na vyrovnání ve výši 95 miliónů australských dolarů (téměř 1,7 miliardy korun), oznámily aerolinie. Stalo se tak po loňské havárii superjumba Qantasu v důsledku závady motoru Trent-900.

Článek

Dohoda se vztahuje k nehodě Airbusu A380, jemuž loni v listopadu krátce po vzlétnutí ze singapurského letiště explodoval motor. Qantas byl poté nucen načas všech šest svých největších chloub vzdušné flotily uzemnit. Rolls-Royce musel motory vyměnit.

Odškodné navýšilo zisk Qantasu před zdaněním pro účetní rok končící posledního června na 500 až 550 miliónů australských dolarů (až téměř 10 miliard korun)

Qantas se letos na oplátku opakovaně potýkal s rušením letů v důsledku přírodních procesů. Nejprve to byla zemětřesení v Austrálii a na Novém Zélandu, potom záplavy a cyklóny v Queenslandu a nově minulý a tento týden sopečný prach z chilského vulkánu. [celá zpráva]

Lety by měly být plně obnoveny v průběhu středy.

Qantas odhaduje, že ho výpadek v důsledku sopečného prachu přišel na 21 miliónů australských dolarů (přes 370 miliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám