Hlavní obsah

Drahá ropa může zbrzdit ekonomiku Číny a Indie, varuje agentura

– Singapur
Novinky, pit

Vysoké ceny ropy se mohou podepsat na zbrzdění hospodářského růstu v Číně a Indii. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na prohlášení Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Článek

"Vysoké ceny ropy jsou značným rizikem pro hospodářské oživení, nejen pokud jde o země sdružené v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ale to samé platí pro Čínu a Indii," uvedl hlavní ekonom IEA Fatih Birol s tím, že pokud tyto země zpřísní svou měnovou politiku, zpomalí tím růst svých ekonomik.

Silný růst Číny a Indie přitom pomohl světové ekonomice překonat následky finanční krize.

Jak uvedl Birol, ceny ropy jsou v současné době stále vyšší, než činil průměr v roce 2008. Podle něj se dá očekávat v dohledné době růst poptávky po „černém zlatě“ a slabší těžbu v zemích nenáležejících do Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

IEA zvedla pětiletou předpověď poptávky o 700 000 barelů za den proti předchozí prognóze z prosince. Za tímto zvýšením byl především růst zemí mimo OECD, sama Čína se na něm podílí 40 procenty.

Pokud jde o plyn, tak Čína bude muset v roce 2015 dovážet zhruba 50 miliard metrů kubických zkapalnělého zemního plynu, což odpovídá dovozu celé Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám