Hlavní obsah

Klaus podepsal pět nových ekonomických zákonů

– Praha

Prezident Václav Klaus v úterý podepsal pět nových ekonomických zákonů. Jedním z nich je novela zákoníku práce, která sjednocuje postavení zaměstnaneckých rad a odborů. V platnost vstoupí i novely zákonů o nakládání se surovými diamanty, o finančním arbitrovi, kolektivním investování a hornické činnosti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Podle zmíněné novely zákoníku práce budou mít rady zaměstnanců v jejich zastupování stejné postavení jako odborové organizace. Odborům zůstane navíc jen právo na kolektivní vyjednávání. Novela zavádí do českého práva i evropskou směrnici, která upravuje komunikaci s evropskými radami zaměstnanců v podnicích působících na nadnárodní úrovni.

Novela týkající se nakládání se surovými diamanty nově umožní propadnutí nebo zabrání věci také u fyzických osob. Podle dosavadního znění zákona je propadnutí nebo zabrání věci například kvůli podpoře terorismu možné jen u právnických osob nebo podnikajících fyzických osob.

Finanční arbitr s rozšířenými pravomocemi

Další prezidentem podepsaná novela rozšiřuje pravomoci finančního arbitra. Nově má rozhodovat spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. Nyní se věnuje jen sporům ohledně převodů peněz a využívání elektronických platebních prostředků, zejména karet. Činnost arbitra má nově financovat ministerstvo financí, dosud to byla Česká národní banka.

Novela zákona o kolektivním investování pak kromě jiného zavádí přeshraniční pas pro investiční společnosti. Umožní jim nabízet cenné papíry investorům i v jiných členských státech EU bez nutnosti získat povolení tamních úřadů. Zahraničním investičním společnostem pak předloha umožní spravovat standardní fondy v ČR. Normou Česko přijímá legislativu EU.

V hledáčku auta s výbušninami

Zmíněná novela o hornické činnosti pak počítá s přísnějším sledováním aut, která převážejí výbušniny, a rovněž mění pravidla pro projektování a výstavbu podzemních děl. Novela v souvislosti s propady při stavbě pražského tunelu Blanka například stanoví to, že podzemní díla smí projektovat jen báňský projektant, který bude také odpovědný za bezpečnost staveb i jejich kvalitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám