Hlavní obsah

Tržby Sazky se vyšplhaly na úroveň před konkurzem

Právo, Martin Procházka

Tržby Sazky v minulém týdnu poprvé dosáhly hodnot z počátku května, tedy před vyhlášením konkurzu. „Celkové tržby mezitýdně vzrostly o 13,3 procenta. Tržby u Sportky vzrostly oproti předchozímu týdnu o 12 procent,“ sdělila Právu Lenka Tichá, mluvčí insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky.

Foto: Novinky

Aleš Hušák

Článek

Sazka podle ní očekává, že tržby budou růst i nadále, pravděpodobně však pomaleji než v uplynulých týdnech, kdy zažily radikální vzestup.

Vrchní soud v Praze odmítl návrh Sazky z konce května ještě před prohlášením konkurzu, aby byl ze soudního řízení se Sazkou odvolán soudce Jaromír Harmach. Usnesení soudu bylo v pondělí zveřejněno v insolvenčním rejstříku.

Bývalý šéf Sazky Aleš Hušák zpochybnil nezávislost Harmacha především kvůli nepřezkoumání pohledávky společnosti Bestsport a uvedl, že věřitelé hlasovali chybným způsobem.

Cupka odvolal Hušáka z funkce generálního ředitele předminulý týden. Hušák ale své odvolání neuznává. Odvolat ho totiž prý může pouze představenstvo. V původně sedmičlenném představenstvu Sazky ale zůstal už jen Hušák, ostatních šest členů z něj postupně odstoupilo.

KKCG a PPF chtějí vést reorganizaci Bestsportu

Finanční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka a PPF podnikatele Petra Kellnera navrhly Městskému soudu v Praze, aby reorganizací Bestsportu, který provozuje O2 arenu, byla pověřena firma PPF Healthcare N.V.

Nesouhlasí s tím, aby v případě řešení úpadku reorganizací byl sestavením reorganizačního plánu pověřen sám Bestsport. O tom, zda Bestsport čeká reorganizace, nebo podobně jako sesterská loterijní společnost Sazka skončí v konkurzu, se rozhodne na schůzi věřitelů svolané na 28. června. Věřitelé by podle KKCG a PPF měli přijmout usnesení o tom, že Bestsport nemá k sestavení reorganizačního plánu přednostní právo.

Bestsport podal soudu návrh na plán své reorganizace v minulém týdnu. Dlužník soudu zdůrazňuje, že závazky vznikly v souvislosti s financováním výstavby O2 areny a neplynou přímo ze samostatné provozní činnosti Bestsportu, která je zisková.

Bestsport je vlastněn Občanským sdružením Zelený ostrov (OSZO), které má stejné majitele jako Sazka, tedy sportovní svazy. Mezi členy prozatímního věřitelského výboru Bestsportu je i Sazka.

Insolvenční správkyně společnosti Bestsport Daniela Urbanová uznala pohledávky za celkem 18,6 miliardy. Největší uznané pohledávky má Sazka za 7,16 miliardy Kč, OSZO za 5,26 miliardy Kč a agent držitelů dluhopisů The Bank of New York Mellon za 5,16 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám