Hlavní obsah

Zkontrolujte si jaderné reaktory, vyzval šéf agentury pro atomovou energii

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Jukija Amano se obrátil na všechny země s jadernými elektrárnami, aby v průběhu 18 měsíců provedly bezpečnostní kontroly všech svých reaktorů. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

IAEA se snaží eliminovat riziko z možné atomové krize, která postihla japonskou jadernou elektrárnu Fukušima v důsledku březnového zemětřesení a následné ničivé vlny tsunami. Zkoušky by se měly zaměřit na bezpečnost elektráren v případě zemětřesení a záplav.

Expertům OSN by mělo být umožněno provádět namátkové bezpečnostní hodnocení jaderných elektráren. „Důvěra veřejnosti v bezpečnost jaderné energetiky byla těžce otřesena,“ připomněl čtyřiašedesátiletý Amano.

Podle něj zůstane jaderná energie i nadále důležitá pro mnoho zemí, takže i z tohoto důvodu je nezbytné provádět nejpřísnější bezpečnostní opatření u každého z přibližně 440 provozovaných jaderných reaktorů.

Japonská krize vedla k přehodnocení energetické politiky například v Německu, které plánuje do roku 2022 odstavit všechny své jaderné reaktory. Rovněž v Itálii se v referendu vyslovila drtivá většina hlasujících proti jaderné politice státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám