Hlavní obsah

Kalousek nevyloučil, že se bude zvyšovat DPH a spotřební daně

Lucemburk

Úvaha o možném navýšení nepřímých daní v Česku kvůli případným turbulencím na trzích v souvislosti s problémy Řecka a eurozóny je zcela na místě. Řekl to v pondělí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Tato možnost, kterou v neděli naznačil premiér Petr Nečas (ODS), by byla méně škodlivá než zvýšení přímých daní, dodal ministr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Kdyby mělo dojít k nějakým turbulencím, tak musíme věrohodně stabilizovat veřejné rozpočty. A samozřejmě že zdanění spotřeby je mnohem méně škodlivé pro konkurenceschopnost než zvyšování přímých daní," řekl Kalousek při příjezdu na zasedání s kolegy z dalších zemí EU, na němž se řeší potíže Řecka. Nejde podle něj sice o populární krok, ale byl by na místě.

Ministr zdůraznil, že jde zatím o úvahu, ne konkrétní návrh. Praha by k tomu měla přistoupit v případě, kdyby se současná dluhová krize kolem Řecka a eurozóny dále rozrůstala, kdyby se na trhu objevily turbulence či panika a pokud by křehký růst eurozóny vlivem finanční krize opět propadl.

Mezi nepřímé daně patří daň z přidané hodnoty a spotřební daně. Tyto daně mají největší podíl na plnění státního rozpočtu.

Řecko zatím utřelo

Problémy Řecka a jejich dopady na eurozónu se zabývali na dlouhém nočním jednání ministři financí eurozóny. Ti se rozhodli, že zatím neuvolní další miliardy eur z prvního záchranného balíku.

Podmínkou k zpřístupnění těchto peněz, které Atény nutně potřebují v krátkodobém horizontu na odvrácení hrozby bankrotu, je to, aby Řekové schválili další škrty a reformy. Peníze by tak Atény mohly dostat v půlce července, pokud svým závazkům dostojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám