Hlavní obsah

Platit kartou se v zahraničí vyplatí, opatrnost je však na místě

Novinky, pit
Praha

Stále větší množství Čechů při zahraničních pobytech spoléhá na platební karty. Podle bankovních statistik loni v zahraničí kartami provedli transakce v obchodech a bankomatech ve výši 35,2 miliardy korun, což v porovnání s rokem 2009 představuje nárůst o 14 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na rozdíl od hotovosti jsou platební karty mnohem bezpečnější. Jejich majitelé nemusí mít při sobě vyšší obnosy a odpadají obavy, že při případné ztrátě či zcizení zůstanou zcela bez peněz. I při používání karet v zahraničí je však na místě opatrnost podobně jako při zacházení s kartami v Česku,“ připomněla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Za platbu kartou v obchodě, restauraci nebo třeba v hotelu neplatí kupující žádný poplatek, jako tomu je v případě vybírání hotovosti z bankomatu. V takovém případě si mateřská banka strhává podíl z vybrané částky. Poplatky jsou nejčastěji kolem 100 korun. Pro turistu je tak výhodnější platit na místě přímo kartou, pokud je podnik přijímá.

Střežit jako oko v hlavě

Turisté by si měli dát rozhodně pozor na zneužití PIN kódu. Může jít o tzv. skimming. Pachatelé při něm využívají různé metody ke snímání magnetických proužků karet k výrobě padělků a odpozorování PIN prostřednictvím kamer instalovaných v blízkosti bankomatů.

Aby člověk předešel nepříjemné situaci, neměl by platební kartu nechávat bez dozoru, sdělovat komukoli PIN kód a nedávat ji jako zástavu. Při placení by měl mít kartu neustále na očích a nenechávat kohokoli, aby s ní odešel. To se nejčastěji týká placení v restauracích. Jestliže obsluha nemá přenosný terminál, musí zákazníkovi umožnit platbu sledovat na místě, kde má podnik terminál umístěný.

Pokud není jiná možnost než vybrat hotovost z bankomatu, je vhodné vybírat z těch uvnitř nebo v malé blízkosti od bankovních poboček, neboť zde existuje značná pravděpodobnost, že se poblíž nachází kamerový systém. V případě ztráty karty je nutné ohlásit tuto událost bankovnímu operátorovi a kartu ihned zablokovat.

Anketa

Využíváte bankovní kartu při pobytu v zahraničí?
Ano, platím s ní i vybírám
45,8 %
Ano, jen platím
32,5 %
Ano, jen vybírám
3 %
Ne, preferuji hotovost
18,7 %
Celkem hlasovalo 3709 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám