Hlavní obsah

Německé energetiky zvažují žalobu na vládu kvůli jádru, píší německá média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německé elektrárenské společnosti zvažují, že kvůli plánu nuceného uzavírání jaderných elektráren podají na německou vládu žalobu k ústavnímu soudu. Budou také požadovat miliardy eur na odškodném, uvedla v neděli internetová verze německého týdeníku Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Právní posudek, jehož vypracování zadal koncern E.ON, došel k závěru, že plán německé vlády ukončit výrobu elektřiny z jádra do roku 2022 je neústavní, uvedl Spiegel. Právnická firma Gleiss Lutz ve svém materiálu uvádí, že vládní strategie odchodu od jádra porušuje základní vlastnická práva zakotvená v německé ústavě.

E.ON už dříve uvedl, že kvůli novému harmonogramu uzavírání jaderných provozů utrpí větší finanční škody, než očekával podle předešlého scénáře. E.ON také naznačil, že bude žádat o odškodnění, a ochotu jít do právní bitvy s vládou vyjádřila i další velká skupina RWE.

Rozhodnutí zatím nepadlo

Zástupce E.ON agentura Reuters pro vyjádření ke zprávě nesehnala. RWE zprávu Spiegelu komentovat odmítla a dodala, že o právních a obchodních důsledcích rozhodnutí uzavření jaderných elektráren bude informovat v polovině srpna při zveřejnění výsledků za druhé čtvrtletí. RWE také uvedla, že se ještě nerozhodla, zda právně napadne daň z jaderného paliva, kterou nynější vláda rovněž zavedla.

Další elektrárenský podnik EnBW, zčásti vlastněný státem, sdělil, že v současnosti právní postup proti vládnímu rozhodnutí neplánuje. Mluvčí společnosti Vattenfall uvedl, že prioritou firmy je smírná dohoda s vládou, nevyloučil však ani právní kroky.

Německo vyřadilo v březnu na tři měsíce z provozu sedm reaktorů postavených před rokem 1980 v reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima. Později německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu a zbývající jaderná zařízení v zemi budou odstavena nejpozději do roku 2022.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám