Hlavní obsah

Některým obchodním řetězcům klesly kvůli stávce tržby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní řetězce ve velkých městech zaznamenaly ve čtvrtek výrazný pokles tržeb. Ospalý provoz v den stávky s sebou přinesl i fakt, že lidé nejezdili ani nechodili na nákupy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Odhadujeme, že naše tržby ve čtvrtek klesly v průměru o deset procent," řekl mluvčí hypermarketů Globus Boris Malý. Pokles tržeb podle něj souvisí právě s nižší návštěvností prodejen.

Nepotvrdil, ani domněnku, že obchodníkům ztráta nevznikla, protože naopak měli ve středu vyšší tržby, protože lidé nakupovali více. "Lidé se ve středu ani nějak zásadně nepředzásobovali, tržby odpovídaly běžné úrovni," podotkl Malý.

Největší propad zaznamenaly řetězce, jejichž prodejny stojí u stanic metra,  například ty na Černém mostě nebo na Zličíně.

Řetězec Ikea, který má na těchto místech prodejny, ale propad nezaznamenal. Vysvětluje si to tím, že lidé do něj stejně většinou jezdí autem, protože nakoupené věci je často obtížné v MHD převézt.

Ikea ve čtvrtek zahájila velký výprodej, podle mluvčího Petra Chadraby je ale těžké říci, zda by přijelo více lidí, když by stávka nebyla.

Obchody v metru na stávku doplatily

Společnost Ahold, která v Česku provozuje zhruba 280 supermarketů a hypermarketů Albert, tvrdí, že stávka se na jejích celkových tržbách ve čtvrtek negativně neprojevila. "Jsme na stejných číslech jako obvykle," sdělila mluvčí společnosti Ahold Czech Republic Judita Urbánková. Zda se ve čtvrtek tržby nesnížily pražským prodejnám, Urbánková neupřesnila.

Supermarkety Albert jsou ale častěji v centrech města, lidé do nich tedy chodí pěšky.

O značnou část tržeb stávka v dopravě připravila také obchodníky, kteří provozují obchody, trafiky či stánky s občerstvením ve stanicích metra a na hlavním nádraží v Praze. Některé provozovny na pražském hlavním nádraží jejich provozovatelé ve čtvrtek raději nechali zavřené, anebo situaci využili ke generálnímu úklidu či drobným opravám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám