Hlavní obsah

Ve Venezuele bude elektřina na příděl

Novinky, rei
Caracas

Venezuelské úřady v několika regionech přistoupí brzy k distribuci elektřiny na příděl. Důvodem jsou stále se opakující výpadky, oznámil ve středu ministr pro energetiku Alí Rodríguez.

Foto: Profimedia.cz

Venezuelu jen během posledních tří měsíců postihly tři velké výpadky proudu.

Článek

Ministr již nařídil příslušným institucím, aby připravily časové rozvrhy přídělů a informovaly o nich obyvatele. Podrobnosti nesdělil a není jasné, kolik z 24 federálních států výpadky postihnou, informovala agentura AP.

Venezuelská vláda již počátkem týdne oznámila, že je třeba elektřinou šetřit a snížit spotřebu o desetinu, jinak hrozí příplatky. Caracas také chce, aby lidé více používali spořící žárovky.

Zemi jen během posledních tří měsíců postihly tři velké výpadky v dodávkách proudu. S posledními se západ Venezuely potýkal minulý týden. Bez elektřiny se ocitlo několik států podél hranic s Kolumbií i druhé největší město v zemi Maracaibo. Příčinou bylo selhání transformátorů.

Výpadky se staly tématem opozice, která vládu kritizuje, že zanedbává investice do modernizace energetického sektoru. Vláda prezidenta Huga Cháveze připouští, že za výpadky částečně může zpomalení několika projektů, jejichž účelem je navýšení výroby elektřiny, ale také sabotáže „nepřátel“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám