Hlavní obsah

Ve Francii hospitalizovali sedm dětí v souvislosti s E. coli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Už sedm dětí bylo ve čtvrtek hospitalizováno ne severu Francie v důsledku nakažení střevní bakterií E. coli. Informovala o tom agentura AFP. Šest dětí leží v nemocnic v Lille, sedmý případ se objevil odpoledne v Amiens.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie E. coli (EHEC)

Článek

Problémy se u dětí projevily po konzumaci mletého hovězího masa značky Steak Country od firmy SEB, které se prodávalo v obchodech řetězce Lidl. Karbanátky byly z prodeje bezprostředně staženy.

Podle mluvčí nemocnice je stav všech dětí ve věku od dvaceti měsíců do osmi let vážný, ale stabilizovaný a nejsou v ohrožení života. U tří z nich byla provedena dialýza, neboť se u nich objevil krvavý průjem. „E. coli v Lille neprokázalo, že by šlo o spojitost s německou epidemií,“ informovala mluvčí. Maso pro karbanátky bylo dodáváno z Německa, Belgie a Nizozemska.

Mluvčí české Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Michal Spáčil ČTK sdělil, že francouzští experti prověřují, zda se podezřelé zmražené zboží mohlo dostat i do jiných zemí EU. Zároveň prý Francouzi provádějí testy podezřelé potraviny.

Epidemie E. coli si vyžádala celkem 38 obětí, to vše v Německu kromě jedné ženy, která zemřela ve Švédsku. Onemocnění, pocházející ze zeleninových klíčků s epicentrem v severním Německu, se nějakým způsobem projevilo u přibližně 3300 lidí v 16 zemích. Může docházet k hemolyticko-uremickému syndromu, který se projevuje selháváním ledvin a nedostatkem červených krvinek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám