Hlavní obsah

Typický podvodník: muž středního věku pracující s firemními financemi

Novinky, pit
Praha

Typickým podvodníkem dnešního světa je nejčastěji muž ve věku 36 až 45 let, který pracuje ve finančním oddělení nebo na jiné pozici související s firemními financemi. Ve společnosti působí déle než 10 let, a to na úrovni vyššího managementu. Vyplynulo to z průzkumu mezinárodní sítě poradenských společností KPMG.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkum dále zjistil, že od počátku podvodného jednání do jeho odhalení průměrně uplynou tři roky. Poněkud alarmující je, že podvody páchají stále častěji šéfové firem. Z pouhých 11 % členů nejvyššího vedení, kteří se na podvodech podíleli v roce 2007, kdy KPMG realizovala svůj první průzkum tohoto typu, se procento generálních ředitelů podílejících se na podvodném jednání vyšplhalo na 26 %.

Na rozdíl od celosvětových statistik, ze kterých vychází jako vůbec nejnáchylnější k podvodům zaměstnanci finančního oddělení, v České republice nejčastěji na čele figurují pracovníci oddělení nákupu a prodeje.

Podle průzkumu bylo 89 % osob vyšetřovaných ve střední a východní Evropě zaměstnáno u firmy déle než tři roky. V 52 % případů probíhalo podvodné jednání po dobu delší než tři roky, teprve pak bylo odhaleno.

Střední a východní Evropa raději tutlá

Z dalších zajímavých závěrů průzkumu vyplývá, že v 61 % případů má podvodník k ruce komplice. Nejčastěji se jedná o dodavatele (48 %) a zákazníky (22 %).

Celosvětová analýza ukazuje, že pouze 23 % zjištěných případů podvodného jednání bylo oznámeno veřejně a 46 % uvnitř organizace. K oznámení státním orgánům došlo ve střední a východní Evropě pouze ve dvou procentech případů, což je ve srovnání s celosvětovým průměrem (13 %) a západní Evropou (11 %) naprosto zanedbatelné číslo.

Reklama

Výběr článků

Načítám